Skip to contentSkip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Biserica evanghelică Buneşti

Prima mențiune despre Biserica Evanghelică Fortificată Bunești datează din 1356.

A fost construită sub forma unei bazilici cu trei nave, în stilul de tranziție de la romanic la gotic. În interiorul bisericii se păstrează un fragment de frescă medievală de 1,5 metri pătrați, dar și alte fragmente și decorațiuni.

Pardoseala este alcătuită din dușumea de scânduri puse peste pământ afânat.

Impresionanate sunt și scara în spirală și turnul scării, fiecare treaptă fiind făcută dintr-o bucată de lemn masiv, încastrate în zidărie la exterior iar la interior având un tambur cilindric, suprapunerea acestora formând axul scării.

Turnul masiv servea drept adăpost preotului, pereții purtând încă inscripționate cuvinte de îmbărbătare scrise în vremurile grele.

Preotul Johannes Nӧsner a lăsat scris pe aceste ziduri un astfel de mesaj: „Hӧr! Hast Vor elne gVte saCh, aber’s geht Von statt geMaCh, fahre getrost fort, nICht Verzag, es fäLLt keln aLt EICh aVff elnn SChlag” – „Ascultă! Ești pe drumul cel bun, chiar dacă mersul e încet, nu dispera, nici un stejar bătrân nu cade sub o singură lovitura”. Literele accentuate în mesajul original simbolizează anul 1680.

Fortificarea bazilicii s-a făcut destul de devreme prin demolarea navelor laterale și ridicarea unor caturi de apărare peste nava principala și peste turn.

Biserica Evanghelică Fortificată Bunești era înconjurată de un zid de incintă cu 4 turnuri și cămări pentru provizii. Zidul era construit din piatră de carieră, piatră de râu și cărămidă, care erau legate probabil cu mortar de lut. Pentru construcția celor 4 turnuri: Turnul de Nord, Turnul Slaninii, Turnul de Sud și Turnul de Poarta s-au folosit aceleași materiale ca cele folosite la construcția zidului de incintă. Turnul de Sud a fost transformat inițial în școală, iar apoi în casă parohială.

Biserica Evanghelică Fortificată Bunești a fost reabilitată, alături de alte biserici fortificate din Transilvania, cu scopul păstrării și introducerii ei in patrimoniul culturaral european. Este una dintre bisericile ce poate fi vizitată și in interior, cheile găsindu-se la Familia Wagner, care locuiește în apropierea bisericii – pe Strada Bunești 14.

Sursa: http://www.365romania.ro/biserica-evanghelica-fortificata-bunesti

Contact

Sari la conținut